Direktlänk till inlägg 21 december 2010
För något år sen fick jag en korg med diverse smaskigt från farsan och hans finska hustru. Det var en massa saker som jag både har ätit upp och kanske glömt, ja... hjortronsylten glömmer jag inte förståss!
Men en sak som var både ny och god var ett litet kit med italienska skorpor, ett sött desertvin och mascarponeost.
Detta skulle kombineras och jag ska villigt erkänna att jag inte alls trodde på det där. Till sist smakade jag. OCH jäääädrar vad gott det var. Om du som jag ligger lite efter i julpysslandet: -Skippa alla andra kaksorter nu och satsa på de här skorporna. Dom är MUMSIGA.
Vinet man ska ha till heter Sommavite men det kanske går bra med nåt annat slibbigt vin också. Fråga de som vet på bolaget. Säg att det ska vara till Italienska mandelskorpor så vet dom.
Skorpreceptet härstammar från min faster Maria men jag fick det från styvmor:
Biscotti - italienska nötskorpor
-som vi kallar för mandelskorpor (Pirjos kommentar)
100 gr hasselnötskärnor
rivet skal av 1 tvättad apelsin
100 gr rumsvarmt smör
1 1/4 dl socker
1/2 dl ljus sirap (eller 1 dl flytande honung)
1 medelstort ägg
knappt 5 dl (275 gr) vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/4 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt
2 tsk stött koriander
4-8 droppar bittermandelessens (jag tycker max 4 droppar, hatar bittermandel)
2 rågade tsk vaniljsocker
Hacka nötterna MYCKET grovt. Tvätta, torka apelsinen och riv av det yttrsta gula skalet med fint rivjärn. Rör smöret poröst med socker och sirap (eller honung). Blanda ner ägget, apelsinskrapet och till sist allt det övriga.
Forma degen till 4 smala rullar, lika långa som bakplåtens kortsida.
Lägg rullarna på plåten (bakplåtspapper) och platta ut dem LITE.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 10-15 (13?) minuter. Låt svalna ca 15 minuter - skär dem i sneda bitar och lägg tillbaka på plåten -vänd snittytorna uppåt.
Grädda kakorna så ytterligare 10 - 15 minuter. Låt dem kallna på plåtarna.
Skorporna ska vara lite ljusa efter första gräddningen -dem ska ju in igen.
Vinet KAN man skippa men inte Mascarponeosten. Den smakar som vispad, riktigt kall grädde och är tokgod!
En intressant iaktagelse under själva baket. När man öppnar ugnen så luktar det finsk vedeldad bastu. Intressant eftersom styvmorsan är finska.
Jag sov bra även denna natt på soffan och Jennie sov också skönt med behaglig temperatur i sovrummet. Jag hann med en kopp kaffe och nåt varv på stickningen innan jag hörde hur Jennie var i farten med att packa upp mera kläder och saker. Jag hade riv...
Jag sov som en stock. Svalt och skönt och jag behövde inte oroa mej för att störa Jennie med mitt snarkande. Så otroligt irriterande med folk som snarkar och nu är jag rädd att jag blivit en av dem som irriterar. Det krävs liksom inte mycket fö...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 |
4 |
5 | |||||
6 |
7 |
8 |
9 | 10 |
11 |
12 |
|||
13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 |
|||
20 |
21 | 22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
|||
27 |
28 |
29 | 30 |
31 |
|||||
|