Direktlänk till inlägg 21 december 2010

Italienska mandelskorpor med Mascarpone och Sommavite

Av Anniqa - 21 december 2010 22:41

För något år sen fick jag en korg med diverse smaskigt från farsan och hans finska hustru. Det var en massa saker som jag både har ätit upp och kanske glömt, ja... hjortronsylten glömmer jag inte förståss!


Men en sak som var både ny och god var ett litet kit med italienska skorpor, ett sött desertvin och mascarponeost.

Detta skulle kombineras och jag ska villigt erkänna att jag inte alls trodde på det där. Till sist smakade jag. OCH jäääädrar vad gott det var. Om du som jag ligger lite efter i julpysslandet: -Skippa alla andra kaksorter nu och satsa på de här skorporna. Dom är MUMSIGA.


Vinet man ska ha till heter Sommavite men det kanske går bra med nåt annat slibbigt vin också. Fråga de som vet på bolaget. Säg att det ska vara till Italienska mandelskorpor så vet dom.



Skorpreceptet härstammar från min faster Maria men jag fick det från styvmor:


Biscotti - italienska nötskorpor

-som vi kallar för mandelskorpor (Pirjos kommentar)
 
100 gr hasselnötskärnor
rivet skal av 1 tvättad apelsin
100 gr rumsvarmt smör
1 1/4 dl socker
1/2 dl ljus sirap (eller 1 dl flytande honung)
1 medelstort ägg
knappt 5 dl (275 gr) vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
 1/4 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt
2 tsk stött koriander
4-8 droppar bittermandelessens (jag tycker max 4 droppar, hatar bittermandel)
2 rågade tsk vaniljsocker
 
Hacka nötterna MYCKET grovt. Tvätta, torka apelsinen och riv av det yttrsta gula skalet med fint rivjärn. Rör smöret poröst med socker och sirap (eller honung). Blanda ner ägget, apelsinskrapet och till sist allt det övriga.
Forma degen till 4 smala rullar, lika långa  som bakplåtens kortsida.
Lägg rullarna på plåten (bakplåtspapper) och platta ut dem LITE.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 10-15 (13?) minuter. Låt svalna ca 15 minuter  - skär dem i sneda bitar och lägg tillbaka på plåten -vänd snittytorna uppåt.


Grädda kakorna så ytterligare 10 - 15 minuter. Låt dem kallna på plåtarna.
 
Skorporna ska vara lite ljusa efter första gräddningen -dem ska ju in igen.
 
Vinet KAN man skippa men inte Mascarponeosten. Den smakar som vispad, riktigt kall grädde och är tokgod!


En intressant iaktagelse under själva baket. När man öppnar ugnen så luktar det finsk vedeldad bastu. Intressant eftersom styvmorsan är finska. 

 
 
Ingen bild

lena

22 december 2010 12:03

Det är supergott, vino santo doppar jag i, mums!

Anniqa

22 december 2010 21:14

Aha, jamen då får vi se fram emot dopparedan då hörrö! God Jul på sej :o)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anniqa - Fredag 8 mars 06:24


SÖNDAG Knut träffar sin kompis Emma på simskolan (babysim, men det låter så barnsligt säger Knutte...) Knut och Emma hälsar på varann och snackar ut om vad som hänt sen sist. Det kan vara vad de fått smaka för konstig mat, hur de upplever att...

Av Anniqa - Lördag 27 jan 10:00


Det ÄR allt lite bökigt att veta vad som är vad i hyllorna på affären här i Geneve men även här hemma i hyllor och skåp då det här är den fransktalande delen av landet och de envisas med att skriva etiketter och annat på franska. -Rätt logiskt med ta...

Av Anniqa - 2 oktober 2023 16:19

Hittade en liten sak jag skrivit om resan till Kreta 2004  i en mapp döpt "NOSTALGI" i min dator.   Jag, barnets far och dottern nästan 12 år drog iväg på semester till Kreta och med oss hade vi även mamma/mormor. Det var en trevlig resa med myck...

Av Anniqa - 10 juni 2023 07:18

Jag sov bra även denna natt på soffan och Jennie sov också skönt med behaglig temperatur i sovrummet. Jag hann med en kopp kaffe och nåt varv på stickningen innan jag hörde hur Jennie var i farten med att packa upp mera kläder och saker. Jag hade riv...

Av Anniqa - 10 juni 2023 07:12

Jag sov som en stock.   Svalt och skönt och jag behövde inte oroa mej för att störa Jennie med mitt snarkande. Så otroligt irriterande med folk som snarkar och nu är jag rädd att jag blivit en av dem som irriterar. Det krävs liksom inte mycket fö...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards